SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w

  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5167 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Wzdęcia po posiłku? Pięć najczęstszych przyczyn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2019-12-10 04:37:57
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7490 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.  Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2014 Data: 2022-06-02 10:30:24
  • Największe oszustwa - czekolada

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga kakaowa. Po jej zmieleniu otrzymujemy kakao w proszku). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2661 Data: 2019-03-25 22:21:33
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 8 - Laktoferyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku.   Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 494 Data: 2023-05-23 09:08:45
  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34861 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1990 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś dieta jest w danym momencie modna, to wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2389 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5882 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Czy wapń z mleka się wchłania?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi wodnej. Pokarmy oznakowano za pomocą 30 mg 44Ca. Krótko po spożyciu znakowanego posiłku każdemu osobnikowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1496 Data: 2018-09-07 14:08:49
  • Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3595 Data: 2022-09-01 12:32:36
  • [...] nikt nie udowodnił, by podaż protein po treningu siłowym była szkodliwa dla sportowca. Zyski znacznie przewyższają potencjalne straty (np. zakwaszenie ustroju). Ponadto mleko ma właściwości alkalizujące, więc pewnie zrównoważy nieco wpływ dostarczania czystych protein. Wbrew opinii pani Katarzyny, po treningu w trakcie cyklu redukcyjnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3726 Data: 2020-05-04 07:45:30
  • [...] IV kategoria  Produkty zawierające 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria  Produkty zawierające 30-100 kcal w 100 g – chude mleko i napoje mleczne, chude ryby, warzywa i owoce. Klasyfikacja według Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego, Huberta Krysztofiaka "Dietetyka sportowa" Klasyfikacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2192 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3648 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • [...] zwiększa produkcję śliny i pomaga usuwać zanieczyszczenia z powierzchni zębów. Pamiętaj również o spożywaniu produktów bogatych w wapń, takich jak twarde sery żółte, mleko i jogurty naturalne. Jedz truskawki i inne owoce bogate w kwas jabłkowy. Pomaga on zachować naturalną biel zębów. Cukier zamień na ksylitol. Wybieraj też gumy słodzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3832 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6568 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • [...] g kukurydza konserwowa 20 g fasola czerwona konserwowa 20 g przyprawy Dzień 2 Śniadanie: musli musli z rodzynkami i orzechami 80 g miód pszczeli 20 g orzechy włoskie 20 g mleko UHT 3,2% 250 ml borówki amerykańskie 50 g Drugie Śniadanie: kanapki z serkiem kanapkowym chleb żytni 140 g (4 kromki) rzodkiewki 75 g serek kanapkowy typu almette 70 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1355 Data: 2022-07-07 17:21:53
  • Cukier czy tłuszcz, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa (niezależnie od koloru), napoje słodzone cukrem, rafinowane zboża, desery i ziemniaki.  Uwaga: kiedyś sądzono, że korzystne są mleko i produkty mleczne, jednak wpływ tych produktów na oś insulina-IGF-1 wskazuje, że nie powinno się na nich bazować. Zalecane jest maksymalne ograniczenie spożycia tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1320 Data: 2020-09-11 15:28:31
  • Choroby sercowo-naczyniowe (w tym choroba niedokrwienna serca - IHD) od kilku dekad są główną przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w 2015 r. z powodu chorób sercowo-naczyniowych zmarło około 17,9 mln osób (dla porównania palenie tytoniu odpowiada za >8 mln zgonów, a picie alkoholu zabija od 1,5 do 1,8 mln ludzi rocznie). Nieaktywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1216 Data: 2021-09-28 09:41:56